Presentation av U-landslagens coacher 2024

Fem som återvänder – och tre debutanter. Så ser besättningen ut för våra fyra ungdomslandslag 2024. 

Här har vi låtit våra nya och gamla coacher berätta om sig själva och vad de tror om säsongen som kommer.

U17 dam och open från U17 Summit 2023 i Gent. I sommar bär det av igen för våra ungdomslandslag.

En spännande landslagssäsong väntar våra ungdomsspelare. Är det första gången Sverige skickar två landslag till mästerskap i både U17 och U20 samma säsong? I vilket fall ett tecken på att vår ungdomsverksamhet står stark!

Läger 2-3 mars på Bosön startar säsongen

Säsongen börjar redan 2-3 mars 2024 med landslagsläger för U17 och U20 på Bosön. Rekordtidigt? Kanske. Skönt att sparka igång satsningen med de bra förutsättningar som ges på Bosön.

Just nu finns inte så mycket information om lägret på Bosön. Men sätt ett kryss i kalendern. Mer info kommer.

Det som startar på Bosön i mars kulminerar ett halvår senare i sommar. Först ut är WJUC, 20-27 juli i Birmingham (UK). Här skickar Sverige landslag i U20 dam och open. Därefter EYUC, 3-10 augusti i Gent (Belgien). Från Sverige kommer U17 dam och open.

Årets coacher:

  • U17 dam: Carro Hargeby och Nelli Andersson (båda 2:a året).

  • U17 open: Fredrik Hedström (2:a året). Tommy Blom, fystränare (1:a året)

  • U20 dam: Jacob Peltokangas och Lina Ungerth (båda 2:a året).

  • U20 open: Jonatan Angergård, William (Ted) och Alex Dahlin (alla tre 1:a året)

Ett stort tack till Simon Åkerling och Johan Bragnér för arbetet med U20 open 2023, men som valt att inte fortsätta uppdraget 2024.

Landslagscoacher för U17 och U20

U17 Dam - Carro Hargeby och Nelli Andersson

Nelli och Carro med U17 dam från U17 Summit 2023

Vilka är ni och hur känner ni varandra och vad är er bakgrund i ultimate?

Carro är född 1975 i Göteborg och började spela frisbee i Carnegie Ultimate Sports Club 1991.

Nelli är född 1969 i Stockholm, och började spela frisbee i Brunna Frisbeeklubb 1987.

Vi har spelat tillsammans sedan 1995, i Carnegie och landslaget, och 2005 var vi med och startade E6 Frisbeeklubb. 

Sedan dess har Nelli avslutat den aktiva karriären, medan Carro vann sitt senaste EM-guld med masterlandslaget tidigare i år.

Nelli har coachat juniorlandslag i flera omgångar sedan 2002, och Carro har varit med och byggt upp ultimateverksamheten i Mölnlycke FC.

Ni är återvändande U17-coacher från förra året. Något från förra året ni vill ta med er till 2024?

Under förra årets summit hade vi ett lag där många spelare var på sitt första landslagsuppdrag. Det var otroligt roligt att se under tävlingsdagarna hur samtliga spelare utvecklades från sin nivå och blev ett riktigt starkt lag som spelade bra mot äldre motstånd, och till slut placerade sig på 3e plats.

Något som blir annorlunda?

I år ser vi fram mot EM med ett lag där fler spelare kommer med internationell erfarenhet, och vet vad det innebär att spela tuffa matcher flera dagar i rad. Det är erfarenhet som inte går att träna sig till. Det ger också en trygghet för de spelare som är med för första gången i år.

2024 är det JEM i Gent. Vad tror ni om Sveriges chanser?

Vi vet för lite om de andra lagen för att göra en bra bedömning av våra chanser. Vi fortsätter att bygga på vårt lag och utveckla spelarna. Vi ställer upp med ett ganska ungt lag i år också, många spelare som har ett år eller mer kvar i U17-divisionen. Men att det finns kapacitet såg vi redan förra året, och vi åker gärna hem med nya medaljer.  

Något ni vill hälsa spelarna?

Vi hade superkul förra året och ser fram emot att lära känna nya spelare, och se ett nytt lag växa och vinna tillsammans!   


U17 Open - Fredrik Hedström

Fredrik med U17 open från U17 Summit 2023

Beskriv dig själv.

Jag tycker om att jobba med en grupp och är ganska bra på att motivera och engagera. Försöker låta alla vara med och jobba i sin komfortzon och uppåt utåt. Låser inte in mig i normaliteter eller “så här brukar vi göra”. Gillar och vågar att kika lite utanför boxen. Som ledare är jag nog en blandning av Bengan Johansson och Kurt Olsson. Väldigt inkonsekvent men med en varm och fast hand styr jag skutan med siktet inställt på guld till sommaren.

Vad är din bakgrund i ultimate?

Jag började spela ultimate 1986 då jag var 16. Lirade som junior i GFK och i juniorlandslaget. Därefter en karriär med Göteborg DISCiples som spelade coach. Några år i landslaget. Stor grabb nr 16 år 1994. Förlust mot NY NY i finalen på VM samma år med 25-24 som ett av de starkaste minnena i karriären. En säsong i USA, Washington DC tidigt 90-tal med spel på US Nationals. Samt ett klubblags-VM med samma lag i Toronto 1991. Bästa merit i klubb med Disciples på VM 1995, plats 5 eller 6 tror jag det blev där då vi slog ut Furious George i en vansinnigt intensiv match. I begynnelsen av deras storhetstid.

Stor erfarenhet av klubb-coachning med DISCiples. Samt coach för seniorlandslaget 2000 (VM-silver i universe mot USA/DoG från Boston) och juniorer 1993. Juniorerna tog EM-guld det året både i juniorturnering samt tillsammans med mig och Niklas Öberg i seniorturneringen i Guts.


Något från förra året du vill ta med till 2024?

Jag vill fortsätta att utveckla killarnas aggressiva försvarsspel. Där vi spelar mycket under, med lite junk-feeling (clam) eller något slags FSU-försvar. I kombination med traditionella man/man och kanske en lite mer ‘loose’ zon än det zonförsvar vi hade i fjol.

Jag kommer ställa mycket höga krav och förväntningar på killarnas fysiska prestation i år. Det blir en lång resa fram till turneringen där mycket ansvar och många träningspass krävs.

Du är ju återvändande U17-coach från förra året. Kör du solo i år igen?

Jag har med mig Tommy Blom som sidekick på resan. Han kommer hjälpa till med fys. Samt förhoppningsvis vara med oss på ett läger eller två. Jag kommer ha hjälpryttare på alla läger.

Som det ser ut nu är det bara jag till Ghent.

Något som blir annorlunda?

Det kommer bli lite annorlunda från i fjol. Men ganska snarlikt också. Annorlunda i form att jag vill försöka vara lite mer strategisk under turneringen och förbereda killarna om detta under våren.

U17 Open playbook. FSU!

2024 är det JEM i Gent. Vad tror du om Sveriges chanser?

Vi siktar på EM-guld. Det kommer bli extremt tufft. Både bokstavligt och i dubbel bemärkelse.

Något du vill hälsa spelarna?

Inga direkta hälsningar till gänget förutom att jag väldigt väldigt mycket ser fram emot detta 😊.

U20 Dam - Jacob Peltokangas och Lina Ungerth Frank

Lina och Pelto med U20 dam 2023

Beskriv er själva och hur ni känner varandra

Jag (Lina) och Pelto känner varandra från coachningssatsningen vi gjorde 2020 med det dåvarande u20 laget. Så när det var dags för u20 damerna igen valde vi att hoppa på tåget och köra igen 🙂

Vad är er bakgrund i ultimate?

Vet att Pelto spelat under alla år jag har levt och jag har spelat halva livet. Så tillsammans blir det en hel del ultimate att kombinera och tänka över när det kommer till taktiker, laganda och vad vi tror behövs.

Ni är återvändande U20-coacher från förra året. Något från förra året ni vill ta med er till 2024?

Både jag och Pelto tar med allt det vi redan börjat bygga på förra året, sen finns det saker som kan finslipas, saker som säkert behöver fixas om helt och ytterligare verktyg att ta in i deras ultimate låda.


Något ni vill hälsa spelarna?

Vi hälsar alla spelare att resan kommer vara rolig och att vi hoppas att de förstår att det kommer ske lika mycket arbete utanför lägren som under lägren. Ut och kör i spåret redan nu, eller på gymmet, eller båda. Kommer bli kul, hej hej 🌺


U20 Open - Jonatan Angergård, William “Ted” Dahlin och Alexander Dahlin

Jonte och Ted – två av tre coacher. för u20-open. Här från EM 2023.

Vilka är ni och hur känner ni varandra?

Vi är Jonatan Angergård, KFUM Örebro, William Dahlin, KFUM Örebro och Alex Dahlin, pensionerad, men tidigare tillhörande Stenungsunds Frisbee Club.

Vi alla är 25 år gamla födda 1998. Syskonen Dahlin är tvillingar och började spela ultimate 2013 tillsammans i Stenungsund, Jonatan började spela ultimate 2012 i KFUM Örebro.

Vi träffades för första gången på USM 2013 och har spelat mot varandra på i princip varenda juniorturnering i Sverige mellan 2013-2017. Vi har sedan lärt känna varandra väldigt väl genom U17- och U20 landslaget där vi spelat tillsammans mellan 2014-2017 i bland annat Italien, Tyskland samt Nederländerna.

Vad är er bakgrund i ultimate?

På landslagsnivå har Jonatan och William spelat U24VM 2019 tillsammans, samt senior EM 2023. Duon har även spelat flertalet internationella turneringar med KFUM Örebro så som XEUCF 2021 samt WUCC 2018. Utöver en lyckad karriär med KFUM Örebro har Jonatan även spelat ett par mästerskap med det Belgiska laget Gentle. Jonatan har även utsetts till Årets Spelare i Sverige vid fyra tillfällen (2017, 2019, 2021 och 2022).

William har spelat sina första 7 år av ultimate med Stenungsund, men under sin studietid i Örebro har han spelat med KFUM Örebro och gör fortfarande trots nyligen flytt till Malmö.

Vi alla tre har coachat ungdomsfrisbee i våra klubbar, Alex var bland annat coach för Stenungsunds U17 lag under flera år, William har coachat Stenungsunds U20 lag till guld i flertalet turneringar samtidigt som Jonatan har varit coach för KFUM Örebros U17- samt U20 lag under mängder av ungdomsturneringar.


Nu är ni nya U20-coacher och det är JVM-år 2024. Vad tror ni om Sveriges chanser?

Vi tror att med tanke på den utveckling som svensk juniorfrisbee haft de senaste 5-10 åren med fler spelare och att spetskompetenser upptäcks vid ung ålder hos många så tror vi att Sverige kan vara ett riktigt farligt lag med chanser på höga placeringar! Vi alla tre följde både U20 EM som spelades i Italien förra sommaren samt World U17 Summit som spelades i Belgien och var djupt imponerad av båda lagen. I år är det även flertalet spelare som tar steget vidare i karriären från U17 till U20 precis som vi gjorde för snart nio år vilket vi ser som extra kul! Det ger oss möjligheten att bygga långsiktigt med U20 truppen för framtida framgångar förbi 2024!

Hur ser upplägget ut för 2024 och något ni vill hälsa spelarna?

Vi hoppas för denna satsning komma igång så snart som möjligt för att ge alla Sveriges U20 killar chansen att visa vad de går för. Så ligg i med träningen så ses vi snart!

—---

Vi ser fram mot en spännande landslagsäsong för våra talangfulla ungdomar ledda av en imponerande grupp landslagscoacher. 

Lycka till med satsningarna mot WJUC och EYUC!

Föregående
Föregående

klubbtillhörighet vid mästerskap: Workshop 2 ställs in

Nästa
Nästa

Kansliet informerar: Stipendier att söka innan årsskiftet