Nytt format för European Ultimate Club Series 2024

SeE6 2018 när de vann mixed-divisionen EUCF.

Hejdå geografiska regioner. Hej-hej till ett rankingsystem som tar ditt lag till EUFC. Så kan det nya European Ultimate Club Series sammanfattas.

Måndag 27 november arrangerar EUF en livestreamad Q&A där alla är välkomna att delta. Se mer på www.ultimatefederation.eu

På EUF:s årsmöte 18 november gavs stort utrymme åt att förklara hur European Ultimate Club Series (EUCS) kommer se ut framöver. Det som presenterades var väl genomarbetat och har stor potential att utveckla ultimate i Europa. Även i Sverige bör det nya EUCS bli ett lyft, främst för att vi slipper de tidigare regionerna.

EUF:s mål med EUCS är att stötta lag så utvecklingen går mot stabilare spelartrupper. Nu kommer lagens roster/spelarlista låsas tidigare på säsongen och bara en övergång mellan lag är tillåten, Dessutom genomförs begränsningar i möjligheten att använda pick up-spelare.

Det är inte heller möjligt att dubbla och spela två klasser. Spelarna måste välja dam, mixed eller open. En helt fri övergång (mellan lag och klass) är möjlig under säsongen. Efter 15 juli är rostern helt låst resten av året.


EUC Finals är kvar, men vägen dit annorlunda

Säsongsavslutningen EUCF (Finals) är kvar precis som tidigare. 2024 spelas EYCF 2729 september i Oostende, Belgien. Nytt är att EUCF 2024 blir med 16 lag i varje division (dam, mixed och open).

Vägen till Ostende börjar redan 21 januari 2024. Då är det deadline för lag att anmäla sig till EUCS. Samtidigt väljer lagen vilka EUF-turneringar de vill delta på (datum och platser är redan klara). Det betyder att både lag och arrangörer redan i februari kan planera för hela utomhussäsongen.

Malmö arrangerar Spring Invite för mixed 2122 april och Summer Invite för dam och open 34 augusti.

Fram till 18 augusti följer EUF-turneringar (Elite, Spring och Summer Invite) och de ordinarie klubblagsturneringarna (till exempel Windmill, Toms och Rising High). En vinst i Elite eller Summer Invite ger direkt Wild Card till EUCF. Resterande platser fördelas på enligt det nya rankingsystem som introduceras 2024.

Systemet bygger på samma algoritm som USA Ultimate använder. I rankingssystemet räknas bara matcher mellan EUCS-lag, och bara om lagen deltar med spelare från sin roster. Här är det alltså inte möjligt med pick up-spelare för att boosta ett lag. EUCS-lag kan även arrangera enskilda matcher mot varandra för att samla rankingpoäng.

22 augusti 2024 publicerar EUF de lag som har kvalificerat sig till EUCF.

Sammantaget ger EUCS större flexibilitet i och med att alla lag själva kan påverka sin säsong genom att lägga planering efter ambition. Det kommer kräva en bättre struktur, och det kommer i sin tur troligen gynna välorganiserade lag. Detta är exakt den utveckling EUF strävar mot med införandet av EUCS.


Vad betyder EUCS för SUF och svenska lag?

Bra eller dåligt för svensk ultimate? Omedelbart bra, eftersom de tidigare geografiska regionerna slopas. Nu vet ambitiösa lag tidigt på året vilka kvaltävlingar som ligger i planeringen, och kan styra verksamheten efter detta.

En geografisk orättvisa finns fortsatt med att lag som har många tävlingar i sin närhet får lättare att samla rankingpoäng. Skillnaden mot tidigare EUCS är att Regionals är borttaget. Nu kan alla lag själva påverka sin säsong genom att välja vilka turneringar de deltar på, arrangera egna turneringar eller samarbeta med andra EUCS-lag om enstaka matcher.

En kuggfråga för SUF blir hur vi anpassar vårt licenssystem. Det är SUF som godkänner och administrerar klubbtillhörighet mot EUF. Här krävs ett tydligt regelverk. Även frågan om vi vill lägga SM så de kan räknas in i rankingssystemet kommer bli aktuell. Det skulle isåfall betyda att SM 2024 ska avgöras innan 19 augusti.

EUCS kommer bli bra för ambitiösa lag. Tidig planering och en bättre balans i kostnad gör att fler kan delta.

EUCF kommer inte nämnvärt påverka de lag som vill spela socialt utan att sikta på EUCF. Här finns samma turneringar som tidigare, och här finns inga krav på en låst roster.

De lag som troligen blir lidande är lag i mellanskiktet. Till exempel unga lag som vill försöka genomföra en satsning, men som inte har en trupp redo i januari. De har tidigare haft en vår på sig att komma igång och anmäla sig till Regionals, men nu krävs ett tidigt beslut. Samtidigt bör det gynna alla lag att tidigt organisera och ta beslut.

Frågor? Kontakta SUF – och var med på onsdagens Regelmöte

Informationen är rykande färsk även för SUF, så ingen vet riktigt hur detta kommer landa i vår organisation. Däremot är det ett krav från EUF att SUF arbetar aktivt mot våra föreningar och mot EUF. Ett annat krav är att SUF tillsätter en SUF Roster Admin som samband mellan klubbarna i Sverige och EUF. Tills det är klart kan du höra av dig direkt till styrelsen på styrelse@ultimatesweden.se

Slutligen en uppmuntran att vara med på SUF:s workshop om regler och klubbtillhörighet som hålls onsdag 22 november kl 19:00.

Anmäl dig här: https://forms.gle/qNR1EssSgtPCGMbH8


Sammanfattning, EUCS 2024:

§ Anmälan: Senast 21 januari

§ Master roster: Senast 31 mars. Förändringar kan göras hela vägen till 15 juli.

§ Spring Invite; 2021 april (bland annat i Malmö).

§ Roster Lock: 15 juli

§ Summer Invite: 34 och 1819 augusti (bland annat i Malmö)

§ EUCF team announcement: 22 augusti

§ EUCF: 2729 augusti

§ Kvalificering till EUCF sker genom att antingen få ett wild card eller placera sig tillräckligt högt på EUF Ranking System.

§ Ungefär fem Wild Cards delas ut totalt. De ges till lag som antingen vinner Elite Invite (1012 maj i Leuven) eller någon av de fyra-fem Summer Invite som arrangeras i augusti. Spring Invite ger bara rankingpoäng.

§ Varje lag måste spela minst 1 EUF-turnering och 10 matcher mot EUCS-lag för att få rankingpoäng

§ EUF Ranking System bygger på samma algoritm som USA Ultimate använder.

§ Data till rankingen hämtas från matcher mellan lag som är med i EUCS. Det ska vara på en EUF-sanktionerad tävling eller match

§ Det är SUF som godkänner att roster från svenska lag är med spelare från föreningen.

§ En spelare får inte dubbla i olika lag eller i olika klasser (dam, mixed. open).

§ En övergång mellan lag och klass per spelare är tillåten. Denna ska ske i perioden 15 maj15 juli.

§ Reglerna gäller bara i EUF-sanktionerade turneringar eller matcher

§ SM är inte EUF-sanktionerat

EUF kommer med utförlig information i slutet av november.

Tidslinje över EUCS nya upplägg.

Klicka på bilden för att komma till EUF:s hemsida med mer information om de kommande förändringarna.

Kalender, EUCS 2024:

  • 27 november - EUF Livestrean Q&A om EUCS 2024

  • 10 december - Anmälan till EUCS 2024 öppnar

  • 21 januari - Anmälan till EUCS 2024 stänger          

  • 28 januari - SUF godkänner deltagande lag från Sverige

  • 15 februari - EUF publicerar deltagande lag för EUSC 2024

  • 15 februari - Anmälningsavgifter betalas

  • 31 mars - Master Roster från deltagande lag

  • 20-21 april - Spring Invite        

    • Mixed: Malmö, Padova, Frankfurt, Istanbul

    • Open: Grenoble, Padova, Brno

    • Dam: Grenoble, London

  • 10-12 maj - Elite Invite, Leuven (BEL)

  • 15 maj - Transfer Period startar

  • 15 juli - Transfer Period stänger

  • 15 juli - Roster Lock

  • 3-4 augusti - Summer Invite

    • Mixed: UK

    • Open: Malmö

    • Dam: Malmö

  • 17-19 augusti - Summer Invite

    • Mixed: Warszawa, Freiburg

    • Open: Chambery, Trnava, UK

    • Dam: Chambery, Trnava

  • 22 augusti - EUF offentliggör deltagande lag i EUCF

  • 29 augusti - Sista dag att betala Team Fee till EUCF

  • 27-29 september - EUCF, Oostende (BEL)

Deadline för att meddela Tournament Roster:

2 veckor innan - EUF-event (Spring, Elite, Summer Invite och EUCF)

1 vecka innan - EUF-sanktionerad tunering eller match.

Föregående
Föregående

Kansliet informerar: Stipendier att söka innan årsskiftet

Nästa
Nästa

Utredning: Regler kring klubbtillhörighet vid mästerskap