USM inomhus 2022 - resultat och bilder

Efter två års väntan – äntligen USM inomhus igen

Senast vi sågs var i Uddevalla i mars 2020. Då hann vi precis spela USM veckan innan Sverige och världen stängde ner på grund av pandemin. Nu har det gått två år, och vi välkomnar många nya ansikten till sporten. Det är ett styrkebesked att vi kan konstatera att vi är i princip på samma nivå som innan pandemin. Våra föreningar gör ett stort arbete ute i landet.

Precis som 2020 var SFC huvudarrangör för USM. Detta var dessutom det tredje ungdoms-SM i Stenungsund sedan 2016. Nu i den nyrenoverade Stenungsunds Arena som huvudarena kompletterat med två fina och nybyggda hallar ett par kilometer från huvudarenan. Det är inte idealiskt att spela USM när hallarna inte ligger vägg-i-vägg, men arrangörerna löste det fint med transporter för de som behövde det och ett schema som gjorde att lagen stannade i en hall för att spela sina matcher. Det märks att Stenungsund är en väloljad maskin som kan det här med bra genomförda arrangemang.

Spelet då? Fyra divisioner med totalt 27 lag. Inte rekord, men väldigt bra med tanke på omständigheterna. Oroväckande är att ett fåtal föreningar drar det stora lasset med många deltagande lag, främst Stenungssund och Frövi. Samtidigt har de två viktiga föreningarna KFUM Örebro och Kockums har tappat lag. Vi får hoppas detta är en tillfällig svacka och att de kommer tillbaka till utomhus starkare än någonsin.

I den andra änden ser vi föreningar som växer. Ett välorganiserat Mölnlycke deltar med fler lag än någonsin. Malmö har många lag och en nästan jämn fördelning killar och tjejer. Båda föreningarna når dessutom framgångar med sina lag. Trenden är tydlig: Välorganiserade föreningar har fler lag och når bättre resultat.

Det spelas nu ungdomsultimate i stora delar av Sverige, men främst koncentrerat till  ett par ”hubbar”. Skåne har 3-4 föreningar och ytterligare några lag i Köpenhamn. I Göteborgstrakten har tre föreningar verksamhet, därtill nystartade projekt i Trollhättan och Kungälv. Örebro och Frövi har täta band, och i Stockholm börjar det röra på sig med initiativ från SUFC, Solklar och Dalahästs. Det sker saker i rätt riktning.

Den här koncentrationen av ungdomslag i hubbar bör ge möjlighet att organisera lokalt seriespel, något som redan har börjat uppstå spontant. Ett seriespel borde i sin tur ytterligare kunna stärka svensk ungdomsultimate.

Motorn i den här utvecklingen är U17-klassen. I år deltog 12 lag (inklusive Rooters och FUK från Danmark som inte kunde nå pre-semi) och det är ett riktigt getingbo. Tajta matcher, vinster och förluster i universe, och en massa intryck att ta med hem till träningshallen.

KFUM Örebro och Mölnlycke är ändå ett snäpp över de andra lagen. De möttes i en välspelad final där Mölnlycke tog sitt första USM-guld i U17.

Det är väldigt positivt att U17 nu driver svensk ungdomsultimate. Här har vi föreningarna, bredden och talangerna. Jämnheten i klassen kommer sporra spelarna, och det är viktigt som motivation att fortsätta spela. Svensk ultimate tappar ungefär 50% av sina spelare vart tredje år, men med en stark U17-klass kan vi bryta den här trenden.

Även U14 är en stark klass och kanske den där fördelningen tjejer och killar är mest jämlik. Vissa lag är helt nya, andra har spelat några år, så skillnaderna kan vara stora på planen. Men det verkar inte spela så stor roll. I U14-klassen delas det ut högst spiritpoäng, och det tyder på att spelarna har kul. Finalen var ett derby mellan Mölnlycke och Pancakes där Mölnlycke tog ännu ett USM-guld 2022.     

Att U20 är den klass som drabbats hårdast av pandemin är ingen nyhet. I år deltog fem lag. Bra då med de jämna matcherna! SFC gick obesegrade genom USM och tog äntligen det USM-guld de jagat så länge. Men det var efter en turnering med hårda matcher på vägen. Inte minst i finalen mot ett hårt jagande Frövi som nästan, nästan kom ikapp i matchens slutskede. Kockums slog Frövi i gruppspelet med uddamålet, men i semifinalen fick Frövi revansch. Malmö bjöd hårt motstånd i alla matcher, och även om Kävlinge inte lyckades utmana i någon av matcherna så var det ett lag fyllt med moral som aldrig gav upp. Nu behöver U20 lite fler lag till utomhussäsongen, och det kommer säkert när de etablerade föreningarna får igång verksamheten igen.

U20 dam var USM:s minsta klass – men också den jämnaste. Så länge det är jämna matcher där spelarna utmanas och utvecklas så spelar det ingen roll hur många lag som deltar. I gruppspelet blev det three way tie med en vinst och en förlust till alla tre lagen. Målskillnad skickade Malmö och Frövi till final. Här kämpade tydligt utmattade spelare som dubblat hela helgen i sina U20- och U17-lag. Kanske avgjorde Malmöspelarnas något längre paus innan finalen. Många av spelarna i Frövi gick direkt från förlusten i U20-finalen till första avkast i damfinalen.    

Slutligen är det glädjande att konstatera att vi är igång på allvar igen! Kul att se alla lag från Edsbyn i norr till Malmö i söder, och att det är tydligt att fler tjejer har börjat spela – framförallt i U14 och U17. Lika kul med alla tajta matcher. Det är matcher som är inspirerade och utvecklande att spela.

Extra plus till arrangörernas genidrag att fixa en pizzakväll med Mellofinal. Lika viktigt som att spela ultimate är att mötas, umgås, ha kul och bygga broar mellan spelare och föreningar.

Vill ni se matcherna igen så ligger de på www.solidsport.com/svenskultimate  

Och de avgörande finalmålen i U20 open och U20 dam tål verkligen att ses igen!

I U20 avgjorde SFC:s Liam Fredriksson med ett fantastiskt vältajmat och atletiskt mål på pass från Alexander Häger. I U20 briljerade Malmös Corall Bodonyi med en sylvass backhandpassning över hela planen och över läktaren till Cleo Gullstrand för matchvinnande fångst i full fart.

Två fina sekvenser som avslutade USM inomhus 2022 och där vi kan konstatera att vi äntligen är tillbaka igen!


Resultat (SOGT i parantes)

U14 open
1. Mölnlycke FC (11,60)
2. Göteborg Ultimate (11,83)
3. Kockums Ultimate (11,67)
4. SFC (11,00)
5. Frövi IK (10,00)
6. KFUM Örebro (9,33)
7. Stockholm UFC (11,33)

U17 open
1. Mölnlycke FC Mörk (9,00)
2. KFUM Örebro (10,00)
3. Viksjöfors IF (7,80)
4. Frövi IK (9,20)
5. Malmö Ultimate (10,14)
6. SFC Röd (11,00)
7. KFK Rooters (10,25)
8. Mölnlycke FC Ljus (10,20)
9. SFC Vit (9,40)
10. Stockholm UFC (10,29)
11. Göteborg Ultimate (10,80)
12. Frederikssund FK (10,25)

U20 open
1. SFC (9,00)
2. Frövi IK (10,75)
3. Kockums Ultimate (8,33)
4. Malmö Ultimate (9,60)
5. Kävlinge Ultimate (9,80)

U20 dam
1. Malmö Ultimate (8,67)
2. Frövi IK (8,67)
3. Kävlinge Ultimate (9,00)


Årets ungdomsspelare, dam:Svea Lindberg, Malmö Ultimate

Årets ungdomsspelare, herr:Arvid Arensmeier , Frövi IK

Årets ungdomsledare:Hanna Tegin, Frövi IK


Foto: Corall Bodonyi och Tim Sällberg