Inomhus-SM 2022: Resultat och bilder

SM inomhus 2022 med både gammalt och nytt

Senaste gången var 2017. Fem år med inställda tävlingar, turneringar och mästerskap. När vi sist möttes för att spela mästerskapsultimate i open och dam var det i Söderhamn på SM-veckan vinter 2017. Då – liksom 2022 – med Viksjöfors och Valkyria som vinnare. Lite gråare och äldre, men samma svenska mästare. Stort grattis!

I januari kom de första tecknen på att pandemin till slut börjat släppa sitt järngrepp om oss. Precis de nyheter som behövdes för att ge grönt ljus till inomhus-SM 2022 i Stockholm. Elva openlag och sex damlag från Malmö i söder till Edsbyn i norr antog utmaningen. 17 deltagande lag är på inga sätt ett rekord, men visar ändå att svensk ultimate har klarat åren under pandemin väl.

Även om mycket är sig likt är det också tydligt hur olika de deltagande lagen är. Den nya generationen ultimtatespelare presenterade sig på allvar på SM. Stenungsund FC och Malmö Ultimate i open samt Frövi IK i dam är tre lag som till största delen består av juniorer eller U24-spelare. Jämför detta med KFUM Linköping, KFUM Örebro och Odin som har oceaner av rutin att ösa ur. Solklar debuterade och håller fast i sin strategi att i första hand rekrytera unga vuxna. Uppsala gjorde en comeback med både gamla och nya ansikten. Överlag var SM en spännande mix av spelare i olika åldrar och ingång till ultimate.

Frövis openlag har med sina talangfulla spelare dominerat juniorklasserna de senaste åren. Men hur står de sig i senorsammanhang? I damklassen spelade Malmö Ultimate sina första tävlingsmatcher tillsammans någonsin – med en snittålder på 16,9 år. Hur går det mot spelare som har mer rutin än Malmöspelarna är gamla?

Både lagen höll ihop det bra. Frövi föll i semifinal mot KFUM Örebro, och Malmö överraskade och pressade KFUM Örebro hela vägen i sin semifinal. Det räckte inte helt den här gången, men båda lagen belönades med två välförtjänta bronsmedaljer. Dessutom med en klar passning till andra lag att se upp i framtiden. 

Finalerna var som en flashback från förr. De senaste tio årens giganter: KFUM Örebro i herr och dam, VIF herr och Valkyria i dam. Det är fyra lag som alla håller hög internationell nivå och har en massa rutin. Dessutom kryddat med  spelare som  kan avgöra matcher på egen hand. Jonathan Angergård och Sarah Eklund är två representanter för svensk ultimate som med sin seriositet och förmåga leda sina lag är föredömen – inte minst för våra yngre spelare.

För Jonathan och Örebroarna räckte det inte hela vägen den här gången. De föll mot ett stjärnspäckat Viksjöfors, 15-10. Sarah och Valkyria var mer lyckosamma och kan titulera sig svenska mästare 2022 efter finalvinst 15-11 mot KFUM Örebro.   

Stockholm visade med dubbelvinst i SOGT att det går att kombinera ultimate på hög nivå med respektfullt bemötande av sina motståndare.  

Med SM avklarat är det också tid att blicka framåt. I år deltog 17 lag, och det är bra med tanke på förutsättningarna. Men vi saknade många lag, och fler förväntas tillkomma framöver. Svensk ultimate växer, inte minst på ungdomsidan.

Tyvärr håller inte längre det format vi använder för SM. Det togs fram i en annan tid när vi var sårbara och med negativ utveckling.

Där är vi inte nu. Ultimate växer, och vi behöver bygga för framtiden med ett format som stimulerar långsiktighet och utveckling. Och framförallt ett format som ger lagen tighta matcher – oavsett på vilken nivå de befinner sig. En av de roligaste matcherna jag såg i helgen var sista matchen söndag mellan Odin 2 och Solklar. Stockholmsderby där inget lag vek sig. Fler matcher av den karaktären gynnar alla.

VI har provat det tidigare. Då hette det Svenska Ultimateligan, och för er ungdomar var det ett format som delade upp mästerskapsåret i fler sammankomster under året. I Danmark använder de ett liknande format.

Det är dags att börja fundera på hur vi kan bygga SM för framtiden. Seriespel är en önskvärd utveckling. Det vi bygger nu ska också kunna stimulera kommande lag och tillmötesgå alla spelare, oavsett nivå och ambition. 


Avslutningsvis ett stort grattis till de lag som deltog och inte minst våra pristagare i dam och open. Ett lika stort grattis till mottagarna av Årets-utmärkelserna.

Slutlgen ett stort tack till Paul Eriksson och juniorerna från Stockholm som skötte resultat och streaming under SM.

Resultat finns på https://svenskultimate.se/2022,30999283/result/categories och matcherna kan ses i efterhand på www.solidsport.com/svenskultimate

De streamade matcherna, resultat ocj nyheter finns också i appen Svensk Ultimate. Där ligger de streamade matcherna med en direktlänk.

Resultat:

Open:
1. Viksjöfors IF
2. KFUM Örebro 1
3. Frövi IK
4. Odin 1
5. Stenungsunds FC
6. Malmö Ultimate
7. KFUM Örebro 2
8. KFUM Linköping
9. Solklar FF
10. Uppsala FdK
11. Odin 2

SOGT: Odin 2

Dam:
1. Valkyria 1
2. KFUM Örebro
3. Malmö Ultimate
4. Frövi IK
5. Valkyria 2
6. Solklar FF

SOGT: Valkyria 1

 

SOGT, Open:

Frövi IK: 10.80
KFUM Linköping: 10,67
KFUM Örebro 1: 10,50
KFUM Örebro 2: 10,50
Malmö Ultimate: 10,17
Odin 1: 10,25
Odin 2: 11,00
Solklar FF: 9,80
Stenungsund FC: 9,86
Uppsala FdK: 10,71
Viksjöfors IF: 10,00

SOGT, Dam:
Frövi IK: 10,00
KFUM Örebro: 10,33
Malmö Ultimate: 9,44
Solklar FF: 10,33
Valkyria 1: 10,57
Valkyria 2: 10,33

 

Årets-utmärkelserna 2021:

Årets damspelare: Sarah Eklund, Valkyria
Årets herrspelare: Jonathan Angergård, KFUM Örebro


Årets ledare: Stefan Angergård, KFUM Örebro
Årets eldsjäl: Mattias Ahlgren, Malmö Ultimate


Foto: Corall Bodonyi / Tim Sällberg